Het ABC van Level Z in boekvorm

dinsdag 25 juni 2013
Het ABC van Level Z in boekvorm

ABC Participatief Jongerenwerk. Dat zegt genoeg toch? Bij jongerencentrum Level Z in elk geval wel. Het is de titel van het boek dat dinsdag 25 juni is gepresenteerd en beschrijft de ABC-methode die bij Level Z ontwikkeld en vormgegeven is.

De afgelopen maanden hebben jongerenwerker Bart Demmers en de jongeren van Level Z hard gewerkt aan de totstandkoming van het boek. En eindelijk was het dan zover: de onthulling van het boek waarin in heldere taal beschreven word hoe jongerenparticipatie op een goede manier kan worden vormgegeven.

“Goed overleggen heb ik geleerd bij het jongerencentrum. Dat is de basis van hoe ik nu bijvoorbeeld met collega’s in contact ga!” – Marc

ABC
Bij de ABC methode staat voor de A voor Actie, de B voor Beslissen en de C voor Communicatie. Kort samengevat: Jongeren kunnen hun eigen ding doen (Actie) en worden daarbij geholpen door een jongerenwerker of andere vrijwilligers. Iedereen mag meebeslissen over alle zaken binnen het jongerencentrum waardoor nieuwe ideeën en activiteiten kunnen ontstaan. En zaken worden open en eerlijk besproken met elkaar (Communicatie).

Een voorbeeld uit het boek:

Actieve tieners van jongerencentrum Level Z willen een grote activiteit organiseren in twee weken. Jongerenwerker Bart is tegen. Hem lijkt de tijd te kort en de ambitie te groot. Ze gaan in gesprek over de ‘voors’ en ’tegens’, en de tieners hebben goede argumenten. Ze maken samen (jongerenwerker en tieners) de afweging en beslissen op basis van alle informatie en argumenten om het toch door te laten gaan, met ondersteuning van oudere vrijwilligers. En het slaagt! Tieners trots, Bart trots, ruim 100 enthousiaste bezoekers, twaalf participerende tieners en twaalf oudere vrijwilligers om de tieners te ondersteunen.

Zomaar een voorbeeld van hoe er bij Level Z gewerkt wordt. En met na een feestelijke en knallende presentatie van het boek kunnen ook anderen zich de methode eigen maken. Dat is overigens al gebeurt in Heerenveen en Dronten; beide gemeenten zijn de ABC-methode gaan gebruiken en maken zo werk van jongerenparticipatie.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!