Laatste schapen herder Tjitse geschoren

donderdag 27 juni 2019
Laatste schapen herder Tjitse geschoren

Een deel van de kudde van herder Tjitse Stelpstra is enkele weken geleden al geschoren. Donderdag was de rest van de schapen aan de beurt, want mei en juni zijn de jaarlijkse scheerdersmaanden. Schaapherder is een vak apart, maar het scheren laat Stelpstra aan een vakbekwame schapenscheerder over. Eén voor één lopen de beesten in de fuik, als het luik open gaat ben je aan de beurt om tenslotte kaal, onherkenbaar maar opgelucht de wei in te rennen.

Vandaag zo’n 100 keer achtereen. Een inspannende klus voor de scheerder. Maar gelukkig heeft een schaap één kenmerkende eigenschap, waardoor het beest zich mak-kelijk overgeeft. Over een jaar volgt hetzelfde ritueel. Dan zingen we weer uit volle borst het wat afgebladderde maar op Kindertube nog steeds populaire kinderliedje: ‘Schaapje, schaapje, heb je witte wol. Ja baas, ja baas, drie zakken vol. Eén voor de meester en één voor zijn vrouw. Eén voor het kindje dat bibbert van de kou.’ Eén keer per jaar, moet kunnen.

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!