Meanderhof opent collectief zonnestroomsysteem

zondag 18 maart 2012

Stadshagen is weer iets duurzamer geworden. Vrijdagmiddag 16 maart hebben bewoners van de Meanderhof hun collectieve zonnestroomsysteem geopend, in aanwezigheid van wethouder Erik Dannenberg en een vertegenwoordiger van Natuur & Milieu Overijssel. Het duurzame systeem levert energie op voor anderhalf huishouden. Wethouder Dannenberg noemde dit particuliere initiatief een voorbeeldproject omdat burgers de handschoen oppakken om zelf een duurzame maatschappij te realiseren.

Meanderhof is een mens- en milieuvriendelijke wijkje  van 53 woningen in Stadshagen met gemeenschappelijke voorzieningen en sociale samenhang. Het idee voor het plaatsen van een collectief zonnestroomsysteem is vanuit de vereniging ontstaan. De bewoners willen hiermee ervaring opdoen met decentrale en duurzame energieopwekking.

DeltaWonen
Het systeem is eigendom van de bewonersvereniging: zowel kopers en huurders. Het systeem is geplaatst op twee huurwoningen die eigendom zijn van DeltaWonen die haar medewerking verleende en het initiatief hierdoor mede mogelijk heeft gemaakt. De stroom komt ten goede aan de hele vereniging via de aansluiting van de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte de ‘Hofkamer’. Een enthousiaste werkgroep heeft alle technische, juridische en financiële hobbels weggenomen en zal de vereniging regelmatig over de productie rapporteren.

‘Beste buren actie’
Met hun plan hebben de bewoners 5000 euro gewonnen voor de “beste buren actie” van het Klimaatstraatfeest in 2009. Het geld is ingezet om de benodigde investeringen te doen. De rest is door de vereniging zelf betaald.
Het systeem heeft een vermogen van 5550 Wp en produceert jaarlijks voldoende elektriciteit voor anderhalf huishouden. Zonnepanelen (of PV-panelen) wekken 100 procent groene energie op. Zonnepanelen gaan 30 jaar mee en vragen nauwelijks onderhoud. Ze worden na gebruik door de PV-industrie hergebruikt. Zonnestroom is een bewezen techniek die voor particulieren momenteel al interessant is zonder subsidie.

Website
Informatie en kennis die de bewoners opdoen met dit systeem willen ze nadrukkelijk ook delen met de Zwollenaren buiten het wijkje Meanderhof. Er is een website www.meanderhof.nl/zonnepanelen waarop de productie eenvoudig te volgen zal zijn.

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!