Schaapskudde trekt door Stadshagen (fotoreportage)

woensdag 24 september 2014
Schaapskudde trekt door Stadshagen (fotoreportage)

Een kudde van zo’n 250 schapen trok woensdagochtend veel bekijks toen deze dwars door Stadshagen kwam. De kudde is voor enkele weken naar Breecamp-Oost verplaatst, om daar de braakliggende terreinen te begrazen. De kudde kwam over de Twistvlietbrug en ging via het Twistvlietpad en de Oude Wetering naar Breecamp, waar ze werd opgewacht door leerlingen van Het Festival.

De schapen blijven een paar weken in Breecamp-Oost. Op werkdagen loopt de kudde samen met herder Tjitse Terpstra rond in de wijk. ’s Nachts en in het weekend verblijven de schapen, gedurende die weken, in een nacht- en weekendweiland in de wijk. Wanneer de schapen klaar zijn met de begrazing vertrekken ze weer richting wijkboerderij de Klooienberg in Holtenboek.

De kudde werd in Breecamp opgewacht door leerlingen van groep 4 van IKC Het Festival en zij begeleidden de kudde de wijk door. Ook hebben de leerlingen twee mooie borden ontworpen en gemaakt. Deze borden geven aan dat er een kudde met herder in de wijk loopt en dat de schapen niet gevoerd mogen worden.

Maai-incident
Al enkele jaren lopen de 250 schapen van de Zwolse kudde van april tot november met herder en honden in het Holtenbroekerbos en het Westerveldsebos, met af en toe een uitstapje naar Stadshagen. De uitbreiding naar Breecamp-Oost in Stadshagen komt voort uit het maai-incident van dit voorjaar. Na dit voorval heeft de gemeente toegezegd op zoek te gaan naar andere manier van groenbeheer tijdens het broedseizoen voor dit gebied. De begrazing door schapen is een duurzame en milieuvriendelijke manier van onderhoud. Insecten, weidevogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van begrazing door schapen geen nadelen.

 

Lees meer over:

|

Meer nieuws uit Stadshagen:

Magazine maart 2024

StadshagenNieuws Magazine

Uw advertentie hier?

Profiteer van de interessante doelgroep op deze site. Informeer eens naar de mogelijkheden!

Vrijwilligers

Af en toe vrijblijvend en op vrijwillige basis artikelen schrijven of fotoreportages maken voor deze site? Laat het ons weten!

Tips of suggesties?

Nieuwstips, suggesties, foto's en persberichten ontvangen we graag! Stuur het eenvoudig door aan onze redactie!